vilamaniscle1

El turista generalment tan sols coneix la costa de l’Alt Empordà. Però certament es marxaria amb una visió molt parcial si no visités els petits pobles de l’interior. Aquestes poblacions admirades pels amants de la natura, ofereixen la tranquil·litat i l’encant discret del que és autèntic. Hi pobles de totes les mides, pobles que, vinguts a menys pel transcurs de la història, ens sorprendran per la seva ja passada activitat. Pobles que encaixen amb al paisatge verd d’una manera que ens recorda la Toscana, a Itàlia nord-central.
Un poble particularment idíl·lic, bé-localitzat ia 169 metres d’altura, és Vilamaniscle, tot just a 3,5 quilòmetres de Garriguella sota les muntanyes de l’Albera. Si un ho visita avui, pot imaginar fàcilment com a la segona meitat del segle XVIII convivien amb gran activitat prop de 420 habitants.

vilamaniscle2En temps prehistòrics la gent va viure probablement ja aquí, ho demostra el menhir de tres metres d’alt ‘Pedra Dreta’ que està molt a prop de Vilamaniscle. Els altres testimonis del passat, fa uns 6000 anys, es poden trobar fàcilment a les muntanyes de l’Albera.

Vilamaniscle és avui dia la llar d’al voltant 120 habitants. Els seus habitants han de treballar fora del poble, generalment a Figueres. Els vilatans inclouen un professor, l’amo d’una impremta i alguns altres artesans, entre d’altres. Encara hi ha també algunes gents que es dediquen als esforços agrícoles locals: conreen vinyes, mantenen les oliveres i envien la collita a la cooperativa del poble. Tot i que la producció no és gran el vi de Vilamaniscle gaudeix d’una bona reputació a la regió.
La majoria dels habitants de Vilamaniscle són catalans, però també alguns estrangers viuen aquí, atrets per la serenitat i els baixos preus, han comprat velles cases i les han restaurat; Belgues, alemanys, francesos estan entre la població dels no-catalans …

vilamaniscle3El poble és un quadre variat d’algunes cases restaurades, altres en procés de la restauració i encara altres que esperen la seva renovació. La majoria de les cases es van construir entre els segles XVII i XIX.
Vilamaniscle també té un ajuntament oficial, on l’alcalde Alfons Vila i Quadrat ha servit molts anys en aquesta oficina, recolzat pels voluntaris que treballen d’una manera desinteressada. L’atenció al públic és dimarts i dijous, en cada cas a partir de 18 a les 20 hores.

vilamaniscle4Vilamaniscle es troba dominat pel ‘Castell’, un edifici de tres nivells no restaurat l’origen temporal és difícil de saber. L’edifici té poc en comú amb un castell excepte pel nom de ‘Castell’.

També hi ha una font d’aigua al centre de Vilamaniscle. L’aigua, d’una qualitat excel·lent ve de les muntanyes i no té res a veure amb l’abastament d’aigua local

Per dur a terme una excursió a Vilamaniscle a l’estiu, un ha de considerar sortir al voltant de les 19h. El sol de la tarda es capbussa en el paisatge amb una llum meravellosa i un sent estar en connexió amb el camp.
Si un ve de Llançà, Vilamaniscle es troba a a 11 quilòmetres:La forma d’arribar és agafant la carretera direcció Figueres, sortir a la primera travessia direcció Garriguella, i allà Vilamaniscle ja està indicat.
Venint de Roses o de Cadaqués s’aconsegueix Vilamaniscle per la carretera a Vilajuïga que continua directament a Garriguella ia Vilamaniscle. També hi ha un camí més dur recomanable per als viatgers aventurers, comença immediatament darrere de Llançà (busqui el signe de fusta ‘Vilamaniscle’ a prop del llit del riu) i condueix al llarg de 7 quilòmetres de camins de terra a Vilamaniscle. Aquesta excursió és una mini-aventura per als vehicles. Però no la intenti amb els cotxes esportius baixos. Si vostè va per aquesta ruta quedés recompensat amb visions meravelloses al llarg del camí.

vilamaniscle5Vilamaniscle és també un punt de partida molt bo per a les excursions a la natura. El monestir St. Quirze de Colera és especialment popular i es pot arribar amb cotxe a prop de 20 minuts sobre pistes forestals que estan en condicions generalment bones. O, a peu la caminada prendrà prop de 2 hores i 30 minuts. L’excursió val la pena a causa de la importància cultural-històrica del monestir, però també a causa del paisatge bell i impressionant al llarg del camí. Després dels primers 500 metres del camí es pot també visitar el menhir (Pedra Dreta), prop de 20 metres a la dreta del camí forestal. Altres excursions a les muntanyes de Albera poden també començar a Vilamaniscle. Si no desitja gastar molta energia visiti l’església St. Gil (segle XVI-XVIII) construïda molt a prop del poble.

Si vostè ha sucumbit a l’encant de Vilamaniscle o desitja passar alguns dies de festa particularment inusuals, li oferirà una alternativa absolutament interessant per a unes vacances fora dels centres turístics. Les platges i la infraestructura de les ciutats costaneres estan a només 10 a 15 minuts amb cotxe. Podeu trobar contemplació i descans en una àrea no envaïda pel turisme. En els últims dos anys la petita estació de vacances ‘EL Penell’ s’ha establert en l’anterior restaurant i l’Hostal del mateix nom. El visitant que busca tranquil·litat absoluta i fuig de la vida frenètica a la costa de l’Alt Empordà se sentirà molt afortunat de passar un temps a Vilamaniscle.


View larger map

Comparteix-ho!