Quan els primers turistes del nord d’Europa arribaven a Catalunya, a finals dels anys 50, la primera localitat més enllà dels Pirineus que es trobaven era la població fronterera de Portbou.

 

portbou1Els que travessaven la frontera francesa amb cotxe quedaven impressionats per la sinuosa carretera que recorre aquesta abrupta costa. No obstant Portbou deu part de la seva popularitat a la seva estació de tren, clau per a les comunicacions entre Espanya i la resta d’Europa.

El temps d’espera que es produïa a causa del canvi d’ample de via entre els dos països ha permès a molts passatgers donar-se un agradable passeig per aquesta localitat, trobant-se una població hospitalària, tranquil·la i de gran bellesa natural.
Els temps han canviat, però l’hospitalitat segueix sent evident a Portbou: al llarg del passeig de la platja les cafeteries i els restaurants atrauen a una gran quantitat de turistes durant el dia.

portbou2La frontera amb França és molt pròxima i els visitants poden encara gaudir d’alguns productes a preus avantatjosos entre França i Espanya.

En la població hi hi ha nombroses botigues que proporcionen els productes que estan particularment buscats pels que creuen la frontera: L’alcohol i el tabac i, a més, el cuir i la roba són clarament més barats que ” allà ” a França. El divendres és el dia de mercat.

Però Portbou no és només per al visitant de dia. Si un planeja una estada més llarga lluny de les àrees del turisme popular, Portbou ha de considerar-se una bona elecció. La situació especial de l’aldea es basa en la seva localització en una vall, que ha frenat la construcció excessiva. Així, Portbou segueix xicotet i rodejat de naturalesa.

portbou3La platja principal enfront del port roman tranquil·la durant tot l’any fins i tot durant la temporada alta, durant juliol i agost.

A la platja un pot veure els barcos clàssics catalans, antigament utilitzats per a la pesca, que avui surten de passeig tripulats pels estiuejants.

El port nou és una construcció remodelada en 2001, que oferirà un lloc d’àncora segur per als barcos de pesca i les embarcacions esportives des del xicotet iot fins als més grans velers.

portbou6

‘Passatges’ – Dani Karavan

 

Amb vaixell s’abasten fàcilment innumerables cales (xicotets i bellíssims entrants de la costa) característiques d’aquesta costa, que són també, encara que amb més dificultat, accessibles a peu.

La Platja del Clapé és un bon exemple, però en general resulta gairebé impossible no trobar un petit paradís gairebé privat en algun replec de la costa pròxima.

 

Els llocs fronterers tenen sovint una història especial, i Portbou no és cap excepció. En 1940 la ultima batalla de la guerra civil espanyola va tenir lloc molt prop del poble. El mateix any moria el filòsof i historiador d’art alemany Walter Benjamin. La mort de Benjamin el 27 de setembre de 1940 a l’hotel de França de Portbou segueix sent un misteri. Després de la seva mort es va crear la societat Walter Benjamin a Frankfurt en memòria a un dels filòsofs més importants del segle XX.

Hi ha a Portbou un monument commemoratiu, obra del prestigiós artista Dani Karavan – com a Benjamin de fe jueua – que utilitzant formes abstractes i en íntima relació amb l’aspra naturalesa del Pirineu català, insereix al paisatge un símbol que permet acostar-se a la situació d’amenaça existencial viscuda pels emigrants en el segle XX i que al seu torn dirigeix al futur un crit a la tolerància i a la comprensió per damunt de les fronteres.

portbou4

Platja del Clapé

portbou5

Walter Benjamin

 

D’èpoques no tan amargues, els visitants han de visitar l’església neogòtica de la parròquia construïda per Joan Martorell. Altres edificis de la població testifiquen una infraestructura forta de la classe mitjana.

portbou7

Església – Portbou

Cinc hotels i pensions relativament petits estan oberts durant tot l’any. Hi ha també un bon nombre d’apartaments i de cases de vacances en lloguer; però la majoria són llogades durant la temporada alta als clients regulars i fidels. Dotze restaurants i 10 barres o cafeteries, botigues que ofereixen tot per a la vida de cada dia així com una selecció abundant de records. Dos metges i una farmàcia vetllen per la salut del poble; al centre local està correus i quatre bancs.

 


View larger map

 

Comparteix-ho!