descobrint.. PORT de la SELVA

De totes les poblacions del Cap de Creus, el Port de la Selva és la més ferma candidata a guanyar el títol de “petit poble de pescadors”. Les cases blanques estan tan prop les unes de les altres que semblen buscar juntes l’abric de la Tramuntana.

 

port-de-la-selva1Molts dels seus habitants es guanyen la vida gràcies al turisme, però la pesca encara representa un sector important de l’economia local. El seu port pesquer és dels més importants de la província.

Port de la Selva i la seva història.
· 1725.- Es construeix la primera església. En aquella època el Port de la Selva encara pertanyia al municipi de Selva de Mar. Prop de la platja només existien algunes casetes on els pescadors guardaven les xarxes i altres efectes.

port-de-la-selva21787. El Port de la Selva s’independitza de Selva de Mar per un decret del rei Carles III.
· Auge econòmic en el segle XIX per la producció de vi i oli d’oliva. El nombre d’habitants augmenta. A finals del segle la fil·loxera destrueix la majoria de les vinyes. El nombre d’habitants descendeix de nou.
Després de la guerra civil, el 70% de les construccions del Port de la Selva queden destruïdes.

port-de-la-selva3En els anys 60 es produeix un nou auge econòmic gràcies al turisme. El numere d’habitants s’estabilitza al voltant dels 800. Cases noves i apartaments es construeixen conservant el nucli antic.
Situació i clima.

La badia del Port de la Selva forma un port natural i està relativament abrigada dels vents del nord per les montanyes circumdants. La platja és prou gran i ofereix prou espai, fins i tot en la temporada alta. Aquesta platja és especialment popular entre els windsurfers. La platja de Cala Tamariu està situada relativament prop del nucli urbà i es pot accedir a ella amb cotxe.
Altres cales més petites, cap al Cap de Creus, són dignes de visitar encara que sigui necessari un passeig a peu.

Després de l’auge turístic dels anys 60, un turisme més nacional s’ha establit aquí. Aquest lloc tan pintoresc és molt popular especialment per a la gent de Barcelona. En la temporada alta, entre l’1 i el 20 d’agost, l’ocupació en el Port de la Selva és total, però no per això deixa de ser agradable.

port-de-la-selva4A Causa de la proximitat de la frontera, aquest poble és visitat per nombrosos turistes francesos. El nombre de turistes procedents de la CEE i Escandinàvia és semblant.
L’entorn convida a visitar paratges on la naturalesa és pura i nombrosos llocs històrics de l’era megalítica i medieval.

La infraestructura
Allotjament en pensions i hotels de caràcter familiar, també en càmpings o en cases i apartaments de vacances que són normalment llogats per agències o particulars. Hi ha diversos restaurants. Hi ha tres càmpings, dos d’ells directament a la platja. Hi ha prou possibilitats de compres. El nivell dels preus és aquí una miqueta més elevat que a Llançà i comparable al de Cadaqués.

També és possible practicar esports com el cicloturisme, el tennis i tots els esports nàutics. Al port nàutic, els amarraments es lloguen o es venen. Hi ha un centre d’immersió.

[cetsEmbedGmap src=http://maps.google.es/maps?f=q&source=s_q&hl=es&geocode=&q=port+de+la+selva&sll=40.010787,-3.713379&sspn=6.999726,11.865234&ie=UTF8&hq=&hnear=El+Port+de+la+Selva,+Gerona,+Catalu%C3%B1a&ll=42.336722,3.203888&spn=0.211148,0.370789&t=p&z=11 width=350 height=425 marginwidth=0 marginheight=0 frameborder=0 scrolling=no]

————————————————————————————–

Imatges de Port de la Selva

————————————————————————————–

5 comentaris de “descobrint.. PORT de la SELVA

  1. Fernando García Bes diu:

    Soy de Salta República Argentina, y deseo tomar contacto con algún historiador o profesional o aficionado, o algún encargado del área de Cultura de ese Municipio de esa localidad que les pudiere interesar lo siguiente. Tengo en mi poder manuscritos de mi tatarabuelo Antonio Sucarrat y Ayma de Garriguella, que escribió ” VIAJE DEL PUERTO DE LA SELVA A FIGUERA” en el año 1780. Dichos manuscritos fueron pasando de generación en generación, y en este momento con un primo mio Pascual Viejobueno Royo Bes (que reside en Tucumán y es quien posee los originales) estamos pasando en limpio este trabajo que resulta a la lectura sumamente interesante.Por si les sirviera de referencia Antonio Sucarrat y Ayma tiene una obra publicada post morten por la Escuela Tipográfica Salesiana de Valencia, su Prefación está firmado por Angel de Pablo y se titula “LOS TRES REYES DE ORIENTE”. Además existen otros manuscritos de este don Antonio que obran en nuestro poder y que si a alguien le interesara o por curiosidad o por estudios, con gusto se los podríamos hacer llegar des-interesadamente. Yo personalmente pienso ir Dios mediante a Cataluña en junio de este año por ver de recorrer el camino y lugares que menciona mi antecesor en sus escritos. Con la esperanza que esta inquietud llegue a alguien que le interese y que nos contactemos y charlemos al respecto me despido cordialmente de ud destinatario desconocido. Fernando-Ferdy- García Bes

      • xavier planas diu:

        Hola Arnald.
        Estic molt interessat en topònims geològics del tipus “guill” que es localitzen entre la marina empordanesa i la costa Vermella. Imagino que tu en deus tenir un quants de localitzats. També deus conèixer el significat actual del mot (encara viu en aquesta zona, tinc entès). Podríem parlar-ne?

    • Pere Toro i Cervera diu:

      Sr Fernando

      Le escribo como historiador cuyo abuelo y antecedentes nacieron en Port de la Selva y cuya abuela nació en Port de la Selva pero cuya familia procedía de Garriguella. Mi bisabuelo y cuatro hermanos más emigraron a Argentina y sólo él regresó, pero antes de dejar Argentina, con su hermano Joaquín crearon un hotel en Chascomús, actualmente Hotel-Museo La Casona; de los otros tres hermanos lo único que sabemos es que fueron para la región de Salta, una región que me enamoró cuando la pude visitar buscando las raices de mi familia, sobretodo los valles Calchaquies, la quebrarda de los Sosa…

      Estoy preparando una Biblioteca virtual, de forma totalmente altruista i sin ninguna remuneración económica por ello, con documentos y fotografias antiguas sobre el Port de la Selva y alrededores, por lo que seria muy interesante poder disponer de una copia digital de dichos manuscritos de 1780 para agregarlos a dicho proyecto de libre consulta y, evidentemente, mencionando la procedencia de todos los documentos cedidos.

      Asimismo, con un familiar de argentina, director de cine y autor de la serie las “12 casas” nos planteamos la realización de un reportaje acerca de la emigración catalana a la argentina tomando como hilo conductor nuestros bisabuelos.

      Quedo a su entera disposició para cualquier aclaración que pudiera precisar.

  2. Arnald Pluja Canals diu:

    Sr. Fernando,
    Acabo de leer su interesante propuesta. He nacido en Garriguella y me llamo Arnald Plujà Canals. Soy profesor jubilado y he escrito bastantes libros de história, actualmente estoy en vias de publicar GARRIGUELLA AL SEGLE XX, en el qual incluyo un peqyeño capítulo de Antonio Sucarrat, família emparentada con la mia. Seria interesante completar alguna información sobre dicho Antonio para añadir a mi artículo y una foto, si existiese. En dicho libro tambien aparece una relación de personas de Garriguella emigradas a Amèrica, entre ellas más de 70 a Argentina. Curiosamente también un Plujà residente en la Plata con quien compartimos hermanos abuelos. Creo que mi libro será de su interés para conocer temas de sus antepasados. También he escrito media docena de libros que hablan del Cabo de Creus y del Puerto de la Selva y vivo en Llançà, a medio camino entre Garriguella y el Puerto de la Selva. Un cordial saludo. Arnald

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *