Les ruïnes i el museu estan oberts durant tot l’any, no obstant des de l’1 de juny fins al 30 de setembre s’habilita un accés directe (porta de Marina) des del passeig peatonal que en temporada baixa roman tancat.

forum

Fòrum romà – Jaciment Arqueològic d’Empúries (L’Escala)

Una visita anual al jaciment de les ruïnes d’Empúries suposa un autèntic ritual per a nombrosos aficionats de la regió. No cal estar particularment interessat en història o en arqueologia per a rendir-se a l’encant de les excavacions d’Empúries. Els grecs es van establir aquí a principis del segle VI abans de Jesucrist, i més tard els romans van iniciar la romanització de la península (s.II aC) també des d’aquest lloc, no sols per les raons estratègiques que els brindava el Golf de Roses, sinó també per la indubtable bellesa d’aquest enclavament.

Les excavacions es troben a 2km de L’Escala i a quelcom més de 500m de St. Martí Empúries. Des d’ambdues poblacions pot accedir-se al recinte a través d’un passeig peatonal arran de mar, inaugurat com a tal l’any ’92 en motiu de l’arribada de la flama olímpica.

BENQ DIGITAL CAMERA

Moll Grec (L’Escala)

Val la pena fer esment que tan sols des d’aquest passeig, que voreja les platges de St.Martí, pot observar-se un moll hel·lenístic en excel·lent estat de conservació (s.I A.C.)

passeig-empuries2

Passeig Empúries – L’Escala

Si preferiu, no obstant, accedir-hi amb cotxe, haureu de seguir (i buscar) la indicació “Ruïnes d’Empúries” i amb atenció, perquè lamentablement la senyalització d’aquest lloc clau de la història de la península  no és gaire òptima, i molts intents de visita acaben massa sovint a Empuriabrava o a Castelló Empúries… 🙁

ruines2

Passeig d’Empúries – L’Escala

El tiquet d’entrada al museu val:

– Entrada Normal: 5,50€

– de 8 a 25 anys, majors de 65 anys, famílies (2 adults amb 1 fill o més), jubilats i discapacitats: 4,50€

– Famílies nombroses: 3€

– Gratuit: menors de 8 anys, Club Súper3 i persones a l’atur

l’entrada inclou la visita al jaciment arqueològic i l’entrada al museu (pàrquing gratuït 2h).

A l’entrada, s’us facilitarà un fulletó explicatiu amb un mapa del recinte.

Les ruïnes i el museu estan oberts durant tot l’any, no obstant, des de l’1 de juny fins al 30 de setembre s’habilita un accés directe (porta de marina) des del passeig peatonal d’Empúries. En temporada baixa aquest accés roman tancat.

L’horari és de les 10h fins a les 20h ininterrompudament, en temporada alta i fins a les 18h en temporada baixa. L’accés al recinte es tanca una hora abans de l’hora de clausura. A la caixa o a la botiga del museu podeu comprar una guia oficial per menys de 10€.

Una visita ràpida pot fer-se en aproximadament 1 hora i quart, no obstant, considereu la possibilitat d’allargar-la una miqueta més. És recomanable evitar el sol del migdia a l’estiu, doncs no resulta fàcil trobar una ombra on asseure’s. Si no us agrada gens la calor, trieu un dia de tramuntana, i a més de refrescar-vos, gaudireu d’unes vistes espectaculars del Golf amb la mar revolta…

ruines3

Una de les entrades de la muralla romana del jaciment arqueològic d’Empúries

Una mica d’història

El nom actual d’Empúries prové del terme grec “Emporion” que significa centre de compres o centre comercial, i descrivia fidelment el propòsit del lloc, perquè la ciutat es va construir  inicialment a l’antic delta del riu Fluvià, encreuament de diverses rutes comercials, i amb un port natural que oferia una bona protecció a les naus comercials.

El primer assentament grec està datat al segle VI aC. El seu emplaçament se situava en l’actual població de St.Martí Empúries (Palaià Polis) que en aquella època es trobava totalment rodejada d’aigua, i que més tard s’integraria al litoral gràcies a les aportacions de sediments del Fluvià.

ruines4

Església de St. Martí d’Empúries – L’Escala

Avui en dia, St.Martí, amb el seu centre restaurat i la seva singular església gòtica és també un destí turístic molt popular. Les seves platges de sorra són d’una bellesa inigualable i d’aigües cristal·lines.

Al segle V abans de Crist els grecs van traslladar Emporion, de St. Martí Empúries a l’actual localització de les excavacions. Emporion es va convertir ràpidament en un dels ports comercials més importants del mediterrani.

Durant la segona guerra púnica, (s. III aC), Emporion va passar a formar part de l’imperi romà, canviant el nom a Emporiae. Aquest va ser l’inici de la romanització de la Península ibèrica.

Julius Caesar va observar, de ben segur, que Emporiae era un lloc especial, i va construir un nou barri romà darrera de la ciutat originàriament grega, però deu vegades més gran, per als veterans de les seves campanyes bèl·liques.

Mentre que els grecs van adaptar les seves construccions al terreny, els romans van dissenyar un pla urbanístic semblant a un tauler d’escacs i van adaptar el terreny a les seves necessitats.

Amb l’objectiu d’entretenir als residents, es va construir un amfiteatre i un gimnàs, així com comerços i tavernes agrupades al voltant del fòrum.

ruines6

Mosaic romà

Les cases conserven nombrosos mosaics pintures i ornamentacions. Es pot observar amb claredat la distribució de les mateixes, així com el clavegueram, una fàbrica de saladures, el Fòrum i una Basílica, entre moltes altres construccions.

ruines5

Asklepios (Esculapi), Déu de la medicina

És obligat el comentar l’estàtua d’Asklepios (Esculapi), Déu de la medicina, en excel·lent estat de conservació, la imatge de la qual representa sovint el jaciment, i situada al temple que duu el mateix nom.

En el s.III dC, Empúries va perdre la seva importància i la ciutat va quedar abandonada. Va ser durant el segle XVII que L’Escala va anar guanyant importància, i moltes pedres gregues i romanes d’Emporion / Emporiae van servir com a material de construcció.

Les excavacions d’Empúries van començar l’any 1908 i continuen avui. Només s’ha excavat el 25 % de la superfície .

Amb aquest article, la nostra intenció ha estat la d’oferir una descripció molt superficial del jaciment de les ruïnes d’Empúries. No obstant això, ens atrevim a suggerir-vos la seva visita. Estem segurs que l’experiència valdrà la pena i desitjareu repetir-la, ja sigui per motius culturals o tan sols per a gaudir d’un paisatge i un entorn realment excepcional.

Us recomanem les visites teatralitzades! No se’ns acut una millor manera de conèixer Empúries que de la mà d’un dels seus habitants! (més informació)

Ah! i fins i tot visitant el jaciment arqueològic en temporada baixa (altament recomanable), us recomanem portar a mà el banyador i la tovallola.. per si fa bon temps.. 😉

Horari d’Estiu: (de Dilluns a Diumenge) De 10 del matí a 8 del vespre.| Preu per entrada: 4,50€
Web oficial del Museu d’Empúries 
email: [email protected]
Tel. 972 77 02 08

GOOGLE STREET VIEW:

MAPA:

View larger map

————————————————————————————–

Imatges de les Ruïnes d’Empúries

————————————————————————————–

Comparteix-ho!