La Rambla de Figueres i Narcís Monturiol

DCF 1.0

La Rambla de Figueres és el cor de la capital d’l’Alt Empordà, el centre emblemàtic on l’oferta comercial satisfà les necessitats d’oci dels ciutadans. Els bancs i les oficines es barregen amb cafès i botigues. Sovint, el centre de la Rambla és l’Escenari per a tot tipus de trobades culturals o “Focs” amb temes rellevants com la Fira del Vi al setembre. Des d’un punt de vista geogràfic, la Rambla és literalment al mig de Figueres, i tot al voltant hi trobem el nucli històric. Enganxats al centre, es troben la resta de barris, que tenen el seu origen en els segles 19 i 20, coincidint amb l’expansió de la ciutat.

Originalment, la Rambla Havia Estat el Lloc d’un molí sobre un rierol anomenat Galligans. Els Habitants volien cobrir la riera per raons d’higiene. Per això, la ciutat va expropiar el molí, va enterrar la riera i es va redissenyar la nova superfície com un lloc públic. La Rambla va ser doncs projectada oficialment l’any 1828, i construïda entre el 1831 i el 1840. L’any 1864 es plantaren 26 plàtans seguint la línia de la Rambla, i que actualment encara hi són.

DCF 1.0Els Edificis Més simbòlics de la ciutat van ser construits entre finals del segle XIX i la guerra civil espanyola. Es van connectar als ja existents i amb el temps, van acabat formant una barreja multicolor de diversos estils arquitectònics, des del barroc al neoclassicisme o l’art nouveau.

La seva forma actual es remunta al 1917, moment en què l’arquitecte Ricard Giralt va remodelar les cases de la part superior i va instal·lar el monument de l’escultor Enric Casanova en honor d’un dels fills predilectes de la ciutat, Narcís Monturiol.

DCF 1.0 Monturiol (Figueres, 1819 – Barcelona, ​​1885) va ser un advocat que no va practicar mai la seva professió. Va viure com a artista i intel·lectual. Simpatitzava amb els republicans i va publicar  el Primer diari comunista d’Espanya, La Fraternidad (1847-1848) . És considerat com un dels herois catalans i inventor del submarí. Monturiol, durant una estada a Cadaqués, havia observat el perillós ofici dels bussos de corall, i havia estat testimoni d’un accident mortal. Va ser a causa d’aquest accident que va començar a reflexionar sobre una navegació sóta l’aigua.
L’Ictíneu I va ser el fruit de les seves idees: 7 metres de llarg, i propulsat per una hèlix moguda pels músculs de quatre mariners, i construït només per a la pesca de corall.

rambla-figueres4L’Ictíneu II va ser posat en funcionament el 2 d’octubre del 1864: 14 metres de llarg, creat a partir de fusta d’olivera, i revestiment de coure de 2 mm de gruix. Va ser el primer submarí amb motor de combustió interna. Al port de Barcelona se’n pot veure una reproducció.

La Rambla de Figueres ha patit Darrerament un rentat de cara important, amb nous materials però conservant l’esperit de la imatge històrica. Els cafès típics i el monument a Monturiol s’han mantingut, i ciutadans i turistes han aplaudit els canvis. El que hagués significat el canvi més important, tancar els carrers laterals al trànsit rodat alliberant la Rambla als peatons, mai ha estat possible, desgraciadament,  per causa de l’oposició dels figuerencs a un temut col·lapse en el tránsit (col·lapse que ja es té a l’actualitat, sigui dit de pas..). No obstant això, la Rambla continua sent el que sempre va ser, el centre de Figueres i una de les més importants rambles històriques de Catalunya.

 


Mostra un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *