DCF 1.0

Es van construir a la regió dos tipus diferents de fortificacions: les Bateries de la costa i les que es van distribuir en el que es coneix per la Línia Gutiérrez.

Línia Gutiérrez:

La “Línia Gutiérrez” va ser construïda per l’exèrcit de Franco entre 1939 i 1953. És una línia de fortificacions similar a la Línia Maginot o la Línia Sigfrido, però de pitjor construcció i armament. Compta amb centenars de petits fortins i cobreix 40 km entre Llançà i Maçanet de Cabrenys en el que correspon a la IV ° Regió Militar. A partir de Maçanet, continua sota el nom de “Línia dels Pirineus” (“Línia P.”) travessant fins Hendaia – Irun.

En resum, entre 5.000 i 10.000 fortificacions van ser construïdes als Pirineus. La fi era protegir Espanya contra una hipotètica invasió de les forces Aliades després de la Segona Guerra Mundial. La Línia Gutiérrez conté llocs d’observació, búnquers d’infanteria equipats amb metralladores, búnquers d’artilleria, búnquers amb morters, búnquers amb canons antiaeris, grans refugis per soldats … Aquesta línia surt de Maçanet de Cabrenys i passa per Darnius, Pont de Molins , Peralada, Garriguella i Llançà. La línia va ser construïda emprant soldats de l’exèrcit i presoners republicans capturats durant la Guerra Civil.

Un bon exemple de fortificació es troba a la cim del Montperdut (327 m). Aquí els presos republicans van construir galeries de pedra i un observatori privilegiat des d’on es domina gran part de la regió. A aquesta fortificació tan espectacular s’accedeix prenent el camí de La Valletta (entre el km. 22 i 23 de la carretera entre Llançà i Figueres – No lluny de les ruïnes del castell de Quermançó). Per visitar dos exemples també representatius de la Línia Gutiérrez, podem acostar-nos a la carretera entre Peralada i Garriguella km 52 (voltants de Mas Socarrat) i sobre la carretera (costat esquerre) entre Biure (Pont de Molins) i Km 10 de Darnius.

Les Bateries de la costa:

La badia de Roses va ser ja protegida per la Ciutadella de Roses i el “Castell de la Trinitat”. L’últim període de fortificació data del període posterior a la Guerra Civil espanyola. Per tal d’evitar una invasió aliada marítima, l’exèrcit de Franco decidit fortificar les platges amb búnquers i col·locar bateries al voltant de la badia. Es pot encara veure dues fortificacions per metralladores a Sant Joan de la Ciutadella de Roses, però aquestes van ser construïdes pels Republicans durant la Guerra Civil. Al nord, la badia va ser protegida per la poderosa bateria N ° 8 de Punta Falconera. Aquesta bateria va ser proveïda de quatre canons de 15 cm Vickers / Reinosa. A partir de 1993 els enormes canons van ser desballestats pels drapaires però encara avui podem admirar les casamates camuflades, els llocs d’observació i la telemetria i les restes de la caserna. Per visitar-cal prendre el camí de Roses a Canyelles Grosses i després prendre el camí militar que porta dalt cap a la bateria.

Encara es conserven bateries secundàries a “El Far” i sobre el turó del “Castell de la Trinitat”. Aquesta bateria N ° 7 de quatre canons de 10 cm García Lomas pot ser visitada prenent el camí que porta al castell. Trobarem tres casamates de canó en línia. L’entrada de la cambra canó es troba entre el camí i el mar. Cal passar la porta metàl·lica i la galeria que porta a la posició del canó.

L’altra costa de la badia va ser protegida per quatre enormes canons Vickers / Reinosa de 15 cm de la bateria N ° 5 situats a Punta Milà al terme municipal de l’Estartit. Es troben sobre un ampli emplaçament obert construït en formigó. Per accedir-hi cal prendre el GR-92 que voreja la costa entre l’Escala i l’Estartit. Al final del camí transitable es troben encara alguns emplaçaments construïts en formigó on s’ubicaven aquestes bateries secundàries.

fortificacions2També hi ha restes de bateries secundàries a La Clota al costat del port esportiu de l’Escala. Per veure-cal prendre el camí del port fins al final i després pujar la petit turó i continuant a peu trobarem els quatre búnquers on es situaven els canons García Lomas de 10 cm. Al costat de l’entrada d’una de les fortificacions encara es troba el revestiment d’un canó provinent d’un creuer espanyol de finals del segle XIX. (foto: St. Martí d’Empúries, L’Escala)

Sobre el turó que domina Cala Montgó, a l’Escala, al costat de la Torre de Montgó trobem també algunes fortificacions per metralladores, un lloc per allotjar un far sobre un bastidor mòbil que havia il·luminar la badia en un eventual atac nocturn.

DCF 1.0Per protegir un possible desembarcament sobre la Platja de la Ribera prop de Port de la Selva es van construir sobre el cap “Punta de s’Arnella” una bateria amb quatre canons García Lomas de 10 cm. Aquesta bateria formava una frontissa amb la Línia Gutiérrez i podia dominar el mar fins a la frontera francesa. Podem visitar les quatre casamates i el lloc d’observació i la telemetria prenent el camí militar al Km 3 de la carretera de Llançà a Port de la Selva en direcció al far de s’Arnella.

Comparteix-ho!