Les costes són de vegades com éssers humans, quan són boniques, ho són sovint amb una bellesa endimoniada. Just com la Costa Brava, que és una veritable joia contemplar-la, però que ha portat sovint, malhauradament, mala fortuna, i fins i tot la mort, a molts mariners. Incomptables embarcacions han naufragat a les seves aigües.

Als inicis de la navegació, ja s’intentava advertir els mariners de perillosos fons baixos i roques amb simples fogueres.

Més tard, van aparèixer els primers fars, funcionant a base de petroli els més antics, i més tard ja amb electricitat. Actualment, n’hi ha que funcionen amb fonts d’energia respectuoses amb el medi ambient (energies renovables), com ara el far de Cerbère, far-cercereque funciona amb energia solar.

Al sud de la Costa Brava trobem, per exemple, el far de St. Sebastià, al Cap de Begur, far-beguri al punt més exterior del golf de Roses, a les illes Medes, hi ha un far blanc, situat sobre la Meda Gran , far-medesa uns 80m d’alçada.

El far de Roses, situat a una alçada de 38m, està prop del conjunt rocós ‘la Bateria’. far-rosesEs compon d’una torre cilíndrica i blanca i està construït al bell mig d’una casa.

A Cadaqués anomenen al seu far la ‘Ceba’. far-cadaquesEstà situat a 27 metres d’altura sobre el mar, a la Cala Nans.

El Cap de Creus, amb les seves roques massisses i gegantines, ha estat sempre un lloc perillós per a la navegació. El seu far blanc medeix uns 11 metres far-cap-creusi es troba a una alçada d’uns 80m sobre el nivell del mar.

A Port de la Selva trobem el far S’Arnella.far-port-selva

L’últim far abans de la frontera està llavors a Colera, una torre vermell-blanca petita a l’entrada portuària.

Encara que tots els fars estan operatius, l’època de l’ofici de farer forma part del passat. Actualment tots els fars es controlen remotament des de Barcelona, i el personal de manteniment es desplaça fins al far esporàdicament.

Comparteix-ho!