Del temps dels Carolingis està consagrat als Sants: Quirze, Andreu i Benet i va ser fundat cap a finals del segle VIII. Encara avui podem admirar-lo tal com era llavors construït mitjançant la superposició de pedres en forma de les espines de peix típiques de l’època…

 

Monestir de Sant Quirze de ColeraLa petita abadia benedictina de Sant Quirze es troba meravellosament situada en la reserva natural de les muntanyes de l’Albera. Rodejat d’una naturalesa intacta, tan sols freqüentada per un reduït nombre de vaques que pasturen plàcidament durant l’hivern, (vaques que es desplacen en èpoques més càlides als Pirineus, al petit poble de Setcases.)constitueix un paisatge difícil de contemplar en els nostres dies.

Del monestir de Sant Quirze de Colera, pertanyent al municipi de Rabós, surt un camí de 6 Km en bon estat a través del qual arribarem, tan a peu com en cotxe, a Sant Quirze. El caminant descobrirà un paisatge verge i variat i, a les proximitats del Mas del Roquer, un dòlmen i un menhir particularment importants.

També des de Vilamaniscle pot arribar-se al monestir a través d’un bon camí. El que desitgi un passeig més llarg pot iniciar l’excursió des de Colera per exemple.

santquirzecolera2El petit monestir del temps dels Carolingis està consagrat als Sants: Quirze, Andreu i Benet i va ser fundat cap a finals del segle VIII. Encara avui podem admirar-lo tal com era llavors construït mitjançant la superposició de pedres en forma de les espines de peix típiques de l’època…

Tres absis construïts en el segle XI culminen la planta de creu. La volta i els arcs de mig punt del seu interior daten també d’aquesta mateixa època. En la part nord-est del pati del monestir encara hi ha algunes restes del segle IX i principis del X. L’ala oest consta de molts estils diferents dels segles X.-XIX.

El monestir va anar guanyant més influència i les seves fronteres es van ampliar. La inauguració de l’altar de la petita església de Sta. Maria que es troba davant del monestir, es va efectuar en el 1123.

santquirzecolera3En el 1285 l’exèrcit d’ocupació francès es va fer amb al monestir, que seria recuperat l’any 1288 per tropes del rei Jaume de Mallorca. La construcció d’una fortalesa va prolongar la seva influència que acabaria a mitjans del segle XV.
Avui es troba en procés de restauració el que impedeix de moment la visita al seu interior, encara així recomanem aquesta bella excursió segurs de que no us decebrà.

El restaurant Corral de Sant Quirze convida al descans. Integrat en una vella granja pròxima al monestir obre cada dia excepte els dimecres.


View larger map

Comparteix-ho!