Els Aiguamolls ens brinden la gran oportunitat d’observar nombroses espècies d’aus aquàtiques de molt a la vora.

 

Què són els Aiguamolls de L’Empordà?

aiguamolls1És un espai natural protegit que comprèn dues àrees quasi contigües: una se situa entre la desembocadura del riu Fluvià i el Muga, i l’altra està al Nord d’aquest últim. Una llarga extensió de platja de dunes ribeteja el parc natural a la seva trobada amb les aigües del golf de Roses.

Fa més de dos mil·lennis els maresmes i dunes s’estenien per tot el golf de Roses i la platja de Pals al Baix Empordà. Les aigües del Ter, Fluvià i Muga es fonien en un complex mosaic de llacunes, meandres, i petites albuferes que estaven flanquejades per dunes, terres salobres i boscos de ribera.

Tot això formava un entorn heterogeni que sens dubte allotjaria multitud d’aus, peixos, mamífers, rèptils i amfibis, així com una quantitat d’invertebrats tan en nombre com en diversitat, que farien empal·lidir als majors parcs protegits d’Europa de l’actualitat.

Les activitats agrícoles i ramaderes, junt amb el desenvolupament immobiliari turístic, han reduït l’àrea d’aquest primitiu paratge, i de no ser per una campanya popular ben orquestrada que va néixer el 1976, tot s’hauria perdut. L’empenta de la campanya es materialitzà el 1986 en l’aprovació al Parlament de Catalunya de l’actual espai protegit conegut per Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Què es pot veure als Aiguamolls?

aiguamolls2

Blauet (Martín Pescador)

La primera cosa que destaca als ulls del visitant és un espai on la botànica silvestre cobreix en tota la seva varietat els diferents paratges com terres salobres, camps inundats, dunes de platja, riberes de canals, pastures… En segon lloc, i dedicat als amants de la fauna emplomallada, els Aiguamolls ens presenten en safata nombroses espècies d’aus aquàtiques, anàtids, limícoles, camallargs.. entre d’altres. No és difícil veure creuar una estela blava, del blauet, o la silueta inconfusible del gran cormorà adorant el sol amb les seves ales obertes..

DCF 1.0Les cigonyes niuen al parc just al costat dels camins de trànsit dels visitants, i el seu reclam se sent a molts centenars de metres del seu niu en dies de primavera i estiu. Les arpelles planegen solemnes a baixa altura atalaiant entre els joncs quelcom que valgui la pena un picat ràpid. A l’hivern, centenars de caderneres formen eixams que recerquen llavors a la vegetació seca, mentre que a la primavera aquests mateixos ocellets se separen per a defensar les seves parcel·les de cria i abastiment amb cants i refilades que faran les delícies del passejant.

Uns murmuris més greus però no menys melodiosos sorgeixen d’entre la floresta de les riberes; són les notes del russinyol, la mosquitera o la busquereta, que proclamen la seva felicitat a la brisa que mou els joncs que els sostenen.

Miradors d’Aus i Itineraris, Material aconsellat

Aquest parc natural està farcit de camins els quals el visitant haurà d’anar triant alhora de recórrer el parc. Els itineraris estan senyalitzats i aconsellem passar pel centre d’informació del parc, El Cortalet, per a fer-se amb un mapa amb l’objectiu de programar la ruta. Durant el recorregut, anirem trobant uns miradors on podrem entrar per a gaudir d’una visió panoràmica de llacunes i enclavaments estratègics d’especial atenció.

aiguamolls4És des d’aquests miradors on contemplarem la veritable esplendor de la riquesa ornitològica dels Aiguamolls de l’Empordà. Per això és molt aconsellable l’ús de prismàtics per a contemplar a plaer el regal visual que ens ofereix aquest paratge.Les càmeres de fotos amb teleobjectiu són molt populars entre els visitants més especialitzats. Resulta també útil referenciar els avistamients en guies d’aus, o botàniques ja que ens ajudaran a conèixer un mica millor la riquesa biològica d’aquests paratges.

El valor dels Aiguamolls de L’Empordà

aiguamolls5Molt s’ha escrit sobre la necessitat de preservar espais naturals com El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. La biodiversitat passa per moments crítics a escala global… Destacarem un valor que trobem bàsic i que podreu gaudir de primera mà si visiteu aquest entorn; no és ni més ni menys que una sensació primitiva de retrobament amb quelcom que viu en el fons de l’ànima, potser avivada per records de la infància o potser per l’herència d’un passat remot en el que els éssers humans ens foníem en un entorn natural. Contemplar, captar les aromes, escoltar les veus del camp i notar els batecs de l’ànima tranquil·la que es retroba amb casa seva i d’on mai potser hauria d’haver marxat…

————————————————————————-

EL CORTALET: Cra. de Sant Pere Pescador km 13,6
17486 Castelló d’Empúries
Tel: 972 45 42 22
Fax: 972 45 44 74

————————————————————————-

Imatges dels Aiguamolls de L’Empordà:

————————————————————————-


View larger map

————————————————————————-

Vídeo

Comparteix-ho!