L’AJUNTAMENT DE L’ESCALA REFORMA LA PLATJA DEL POBLE SENSE FER UNA CONSULTA POPULAR

La setmana passada es van iniciar els treballs de reforma de la platja del nucli antic de L’Escala que duraran uns 3 mesos, just a temps per a tenir a punt la zona per Setmana Santa. Aquesta reforma vé precedida d’una gran polèmica que intentarem explicar tot seguit.

reforma-platja-poble-lescala

(foto per Ajuntament de L’Escala)

 

Un projecte basat en uns dibuixos regalats

El projecte de reforma està inspirat en uns dibuixos de l’arquitecte barceloní Carlos Ferrater i que, segons paraules textuals del propi alcalde  “Carlos Ferrater va regalar a l’ajuntament els dibuixos després que se li demanés una proposta de reforma”.

La reforma l’ha duta a terme l’actual alcalde Víctor Puga tot i que la va iniciar l’ex-alcalde Estanis Puig. Tots dos estan imputats per prevaricació urbanística (Estanis Puig afronta una querella criminal per permetre que Mercadona edifiqués el seu supermercat en uns terrenys declarats com a Zona Verda, i juntament amb en Víctor Puga, una altra querella per donar els permisos per a construir un  edifici a Riells on no es disposava de l’espai suficient destinat a servitud de pas).

Els dibuixos es van presentar públicament i es van organitzar unes conferències sobre Planificació, Turisme i Territori on l’actual alcalde va afirmar “que calia un ajuntament valent que prengués decisions valentes per dur a terme reformes com la de la platja del poble, que d’altra manera no es farien mai”.

 

foto1

L’arquitecte Carlos Ferrater amb l’ex-alcalde Estanis Puig i l’actual alcalde Víctor Puga, durant la presentació dels dibuixos de la reforma


Tranquils, paga la Generalitat!

Després d’aconseguir una subvenció de la Generalitat destinada a reformar carrers i edificis deteriorats, l’ajuntament intenta donar per tancat el tema i pretén posar data d’inici a les obres (cal recordar que la Generalitat fa anys que té paralitzades aquest tipus de subvencions perquè no té diners ni per pagar a les farmàcies).


Una enquesta que va ser una presa de pèl

neopolis_consultoriaDavant la creixent oposició popular tant per la manera com s’ha escollit el projecte de reforma, com pel projecte en sí, l’ajuntament es veu en l’obligació de fer alguna cosa per tal de donar validesa a la seva proposta. Per això acaba encarregant a l’empresa Neopolis (que es dedica a assessorar polítics i que va cobrar 7.000€) una enquesta per telèfon al 4% de la població (Diari Empordà) que va tenir uns resultats totalment favorables als interessos de l’ajuntament.


Els comerços, en contra

La Unió de Botiguers i Empresaris Turístics VA VOTAR EN CONTRA del projecte per quasi unanimitat, posant èmfasi sobretot en les formes i la opacitat de tot el procés, i en l’absència manifesta d’un projecte, ja que tots els aspectes eren aparentment modificables sobre la marxa.


Tots els partits de la oposició, en contra

En el ple de l’Ajuntament del passat 14 de setembre, el partit de govern (PSC) amb l’alcalde i el regidor d’urbanisme al capdavant, van defensar en solitari l’aprovació del projecte davant EL VOT EN CONTRA DE CiU, ERC i PP, els quals van denunciar la reiterada manca d’informació sobre el projecte i l’elevat cost del mateix (cal recordar que, tot i que des de l’ajuntament només es fa que repetir que es disposa de superàvit pressupostari, la veritat és que el deute municipal és de més de 7 milions d’euros que suposen el pagament de més de 150.000€ en interessos bancaris cada any)

(àudio sessió ple 14.09.2015. Minut 19: http://www.radiolescala.cat/audio/11936-talls-ple-14-09-15-i)


L’empresa adjudicatària de l’obra, sota sospita

xavier-alsina

Xavier Alsina SA,  l’empresa adjudicatària de l’obra gràcies a rebaixar el temps d’execució en 1 mes i el pressupost inicial en un 30%, forma part del grup d’empreses investigades per funcionar presumptament com un càrtel, tot fent donatius a fundacions vinculades al govern de la Generalitat per tal d’adjudicar-se concursos públics. (Xavier Alsina SA va donar 67.000€ a la fundació de CDC entre el 2008 i el 2013. ElPaís, LaDirecta)


Precipitació i Mala Planificació

Un dels requisits clau alhora d’escollir l’empresa que faria les obres, apart de l’econòmic, va ser el del temps d’execució. No cal dir que tenir empantanegat el centre neuràlgic del nucli antic provoca molts maldecaps als veïns i pèrdues econòmiques als comerços. Però és que a més, aquest any la Setmana Santa cau molt aviat, i les obres han d’estar enllestides aleshores. Doncs bé, una vegada iniciats els treballs de desmuntatge de llums i bancs, els treballs d’aixecament del paviment amb maquinària pesant, es van haver de posposar una setmana perquè l’ajuntament no tenia els permisos en regla del departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient. Tenint en compte que hi haurà molts dies en què no es podrà treballar degut a la duresa de l’hivern, perdre una setmana de feina i de bon temps per un error administratiu significa un error de planificació molt greu.

A més, a la reunió organitzada la setmana passada per CiU L’Escala,  tant comerciants com veïns van deixar clar el seu malestar per la manca absoluta de informació (notícia DiariDeGirona). Com pot ser que no se sàpiga encara si la platja serà peatonal o continuaran passant els cotxes com fins ara?


Conclusions

Creiem que una despesa econòmica tan gran (el pressupost és de més de 800.000€) i una reforma que afecta a una de les zones més atractives i d’alt valor patrimonial de l’Escala es mereixia una participació ciutadana en forma de consulta popular tant pel que fa a la voluntat de gastar uns diners que podrien haver-se destinat a altres propòsits, com pel que fa a l’elecció del projecte.

Cal recordar que, en una democràcia de qualitat, una majoria absoluta mai pot substituir les consultes populars pels temes de gran interès, més encara si es té en compte que el partit de govern principal, el PSC, va obtenir una majoria amb tan sols 1.500 vots respecte un cens electoral de 6.300 votants (i respecte una població de 10.000 habitants).

Encara plantegem una última reflexió: com és que la ciutadania, davant les evidències d’una manera de fer totalment opaca i anti-democràtica, no exigeix uns gestors municipals millors? Tenim el que ens mereixem?

 

– Obra Front Marítim (Platja del Poble): plànols i plec de clàusules: http://www.lescala-empuries.com/web08/index.php?article=74

 


 

 

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Com la majoria de webs, utilitzem cookies. Si continues navegant entendrem que hi estàs d’acord. (+ info) tancar